انواع خط فارسی در خوشنویسی
انواع خط فارسی
خطوط فارسی به طور کلی به دسته های زیر تقسیم میشن:
1. نستعلیق :
خط نستعلیق یکی از پرکاربرد ترین و رایج ترین خطوط ایرانی هست که در خوشنویسی طرفداران زیادی رو به خودش جذب کرده.خوشنویسی به خط نستعلیق معمولا نسبت به بقیه خطوط بیشتر دیده میشه. و یادگیریش هم تا حدودی راحت تر هست. البته این با موضوع با توجه به نظرات اساتید مختلف متفاوت هست.
خوشنویسی نستعلیق به عنوان پایه ی آموزش خط در ایران هست. و برای شخصی که برای اولین بار وارد این حوزه میشه پیشنهاد اکثر اساتید نستعلیق هست. چون شاکله ی حروف در این خط به نوعی هست که مشابهش در بقیه خطوط هم دیده میشه و ازش استفاده میکنن. برای همین در کتاب های دانش آموزان هم معمولا از این خط بیشتر استفاده میکنن.
اساتید برجسته این خط : استاد امیر خانی ، استاد کیخسرو خروش ، استاد عباس اخوین و …
2.شکسته نستعلیق :
خط شکسته در انجمن خوشنویسان حزو خط های ثانویه هست البته بستگی به علاقه تون میتونید مثل من این خط رو به عنوان خط اصلی تون انتخاب کنید و روش تخصصی کار کنید. در این خط حرکات خاصی وجود داره که باعث میشه نسبت به نستعلیق متمایز بشه.
برای مثال در شکسته نستعلیق دوایر نسبت به نستعلیق شکل متفاوت تری دارن ./ همانطور که در جریان هستید در نستعلیق دوایر بیضی شکل نوشته میشن ولی در شکسته کمی فرم گرد تر و دایره ای تری پیدا می کنن.
یا در شکسته بعضی اتصالات به صورت قلم انداز نوشته میشه مثلا انتهای نون معکوس که به صورت پرتابی و نازک نوشته میشن.
به طور کلی به نظر خودم خط شکسته جذابیت های بیشتری داره و انتخاب خودم از بین کلیه خطوط ایرانی شکسته نستعلیق هست.
اساتید برجسته این خط : استاد محمد حیدری ، استاد یدالله کابلی ، استاد مجتبی ملک زاده ، استاد اسرافیل شیرچی و …
3.نسخ و ثلث :
از خطوط نسخ و ثلث اکثرا برای قران نویسی و کتیبه نویسی سر در مساجد یا محراب ها استفاده میشه. البته در دستخط روزمره هم کاربردی هستن ولی نسبت به نستعلیق کم تر استفاده میشه. در انجمن خوشنویسان این خطوط هم بعد از نستعلیق جزو خطوط انتخابی ثانویه هستن. یعنی هنرجو بعد از گذراندن دوره ی عالی و رسیدن به تسلط نسبی باید از بین خطوط نسخ ثلث شکسته نستعلیق و .. یکی رو به عنوان خط دوم انتخاب کنند.
اساتید برجسته این خط : فتحعلى واشقانى فراهانى،استاد علی معینی
4. معلی :
خط معلی از خطوط نوین و جدید هست که توسط استاد حمید عجمی اختراع شده و به ثبت رسیده است. از این خط برای اجرای طرح های بداهه و اجرای زمینه نقاشیخط و .. کاربرد زیادی دارن و معمولا اساتید این حوزه بیشتر برای نقاشیخط ازش استفاده میکنن.
اساتید برجسته این خط : استاد حمید عجمی ، استاد سعید نقاشیان و…
5. کوفی :
این خط از زمان قدیم وجود داشته و منسب به شهر کوفه هست و میشه گفت اولین خطی هست که باهاش قرآن نگارش شده البته بعد از به وجود اومدن خط نسخ این خط رفته رفته کم رنگ تر شده و جاش رو به خط نسخ و ثلث داده. البته خیلی از اساتید در آثارشون مخصوصا تابلوهای نقاشیخط از این خط استفاده میکنن.
اساتید این خط : استاد کاظم خراسانی و..
6. مرقع و ریحان :
از خطوطی هستن که قدمت بالاتری دارن و در نامه نگاری ها و نوشتن اسناد ازشون استفاده میشد و امروزه کاربرد کمتری دارن ..
این مقاله برای آشنایی بیشتر شما علاقه مندان به هنر اصیل خوشنویسی ایرانی نوشته شده ممنون میشم با نظرات صمیمانه تون حمایت کنید .ارادتمند گونجی
دیدگاهتان را بنویسید